Maandag 20 september 2021

Corona-update

Besmetting binnen thuissituatie

Voor immune personen (14 dagen of langer geleden gevaccineerd of een corona-besmetting doorgemaakt minder dan 6 maanden geleden) bestaat geen quarantaineadvies wanneer zij nauw contact of huisgenoot zijn van een besmet persoon.Bij (milde) klachten thuisblijven en testen

Kinderen krijgen wel het advies om bij klachten, ook bij milde verkoudheidsklachten, thuis te blijven en zich te laten testen bij de GGD-teststraat.


Advies GGD quarantaine bij besmetting in de klas
Als er een enkele besmetting in een klas wordt gemeld, wordt bij elk geval gekeken of de kinderen uit de klas wel of niet in quarantaine moeten. Er wordt een aangepast advies worden gegeven, afhankelijk van de precieze situatie.

Voor immune huisgenoten van een besmet persoon bestaat wel het volgende aanvullend advies:
- houd buitenshuis anderhalve meter afstand van anderen;
- vermijd drukke plekken en contact met mensen met een kwetsbare gezondheid;
- doe 5 dagen na de positieve test van de huisgenoot een test bij een GGD-teststraat;
- immune kinderen mogen in deze situatie wel naar school zonder afstand te houden.

Voor niet-immune personen geldt het normale quarantaineadvies.
Dit betekent dat de besmette persoon zich isoleert van huisgenoten. Niet-immune huisgenoten volgen het strikte quarantaineadvies op met de mogelijkheid om 5 dagen na het laatste contactmoment te testen.

Er bestaat geen uitzondering voor positief geteste immune personen, zij gaan in isolatie. Niet-immune nauwe contacten of huisgenoten gaan in quarantaine. Meer informatie over quarantainerichtlijnen vindt u in het protocol bron- en contactonderzoek COVID-19.

DigiD aanmaken voor snellere testuitslag
We zien nog altijd dat kinderen soms lang op hun testuitslag moeten wachten omdat zij geen DigiD hebben.Met DigiD is de uitslag sneller bekend en kunnen kinderen die negatief getest zijn sneller weer terug naar school. Daarom herhalen wij hierbij de oproep om een DigiD aan te maken voor kinderen.

Tot en met 13 jaar kunnen ouders dit doen voor hun kinderen. Na de aanvraag van een DigiD duurt het minstens 3 werkdagen voor deze binnen is. Via deze link kunnen ouders een DigiD aanvragen voor hun kinderen.

Vrije inloop testen ook voor kinderen
De mogelijkheid om te testen zonder testafspraak geldt voor iedereen, ook voor kinderen. Zij (en hun ouders) kunnen dagelijks zonder afspraak langskomen bij de GGD-testlocaties in Eersel, Eindhoven en Helmond. Bij alle testlocaties van de GGD is personeel aanwezig dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van testen bij kinderen.
Voor een actueel overzicht van waar en wanneer testen zonder afspraak mogelijk is, kunt u hier terecht.

Meer nieuws